Is jouw huis dan ook helemaal ‘Marie Kondo’?

Gaby Weij

29 mei 2024

Is jouw huis dan ook helemaal ‘Marie Kondo’?

Nee natuurlijk niet! In een huis wordt geleefd, het gaat erom dat het leefbaar en prettig is. Dat spullen in huis een logische functie en plek hebben. Dat je bij wijze van spreken in 5 minuten de boel aan kant kunt hebben, door ruimtes slim in te richten en gebruik te maken van opbergmogelijkheden. Leven in een strak opgeruimd huis is niet reëel en is zeker niet de maatstaf. Het gaat erom wat werkt en prettig is!

Is mijn (ons) huis dan zo georganiseerd? Ja dat zeker! Alles heeft een toegankelijke en logische plek, dit maakt het voor iedereen in huis makkelijk om iets te vinden en te pakken, voor mijn dochter om speelgoed of spelletjes te pakken bijvoorbeeld. Elke ruimte in huis heeft een opbergmeubel waarin de spullen staan voor die ruimte. Zo weet je ook precies wat en hoeveel je hebt en kun je het pakken als nodig is. Niet dat je nog even naar een voorraadhok moet voor je shampoo bijvoorbeeld.

De truc is ook om niet teveel te hebben, alleen spullen die een functie voor jou  hebben, die je regelmatig gebruikt en waar je plezier van hebt. Soms kan iets sentimentele waarde hebben, zorg dan dat het een mooi plekje krijgt zodat je er ook van kunt genieten. Bewaren om het bewaren daar heb je niets aan. Spullen waar je al 10 jaar niet naar gekeken hebt of niet hebt gebruikt, heb je dus kennelijk niet nodig.

Wil je ontspullen? Dan kun je de tips van Marie Kondo zeker volgen. Haar eerste vraag is altijd: Word je er blij van? (‘Does it spark joy for you’). Vervolgens de vraag of je het dan wilt houden, weggeven of weggooien. Bij alles in huis kun je dat doen. Belangrijk is ook: gebruik ik het regelmatig en hoeveel heb ik er nu echt van nodig? Daarbij is het ook leuk om wat nieuws te kunnen kopen toch? Dus iets bewaren als reserve is niet altijd nodig. Kies bewust en gericht.

Als je dit lastig vindt dan zijn er professional organizers, zoals ik, om daarbij te helpen. Soms is het even de eerste stap om het in gang te zetten en kan het ook leuk zijn om ‘de bezem’ door je spullen te halen. Het is dus zeker niet zo dat alles weg moet, wel alles uitzoeken, minimaliseren en op de juiste plek in huis krijgen (ordenen), dan ben je er vaak al. Heb je nou heel veel spullen verzameld en kun je er moeilijk afstand van doen, dan is hulp zeker aan te raden. Vaak zit er dan een emotionele reden achter en ook daar kan een professional organizer goed in coachen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je zelf altijd de regie hebt en het doel niet is om alles weg te gooien of weg te doen. De focus ligt op leefbaar, gezond en fijn wonen. Als spullen dat belemmeren dan moet er wel wat gebeuren.

Dus of het nou praktisch opruimen betreft of dat er door omstandigheden chaos is ontstaan, maakt niets uit, samen zoeken we naar de beste oplossing en zorgen voor een fijn, leefbaar huis. Waar rust, ruimte en overzicht zegeviert en je fijn kunt vertoeven.